
Johannes werd op 31 oktober in 1632 in Delft geboren. Zijn vrouw heette Catharina Vermeer Bolnes, ze trouwden op 5 april 1653 en ze kregen in het totaal 11 kinderen, in 20 jaar. In 1653 werd hij voor het eerst een meester schilder genoemd.
Hij werd vooral bekent door zijn genre stukken waarin de problemen van het licht op geheel eigen wijze beschilderd zijn. Ook schilderde hij de stilte op eigen wijze.
Het kenmerkende van zijn schilderkunst is z’n enorme vakmanschap, realisme en oog voor detail.
Hij schilderde nooit fantasie, maar vooral de dagelijkse dingen, zoals het dorp waarin hij leefde en de vrouwen. Hij schilderde nooit meer dan twee of drie personen op een schilderij.
Hij werd pas bekent eind 19de eeuw. Hij was samen met Rembrandt van Rijn en Frans Hals de grootste Nederlandse schilders uit de 17de eeuw.
Hij kon van zijn schilderijen niet leven, dus had hij daarnaast nog een winkel met schilders benodigdheden.
Hij stierf op 43 jarige leeftijd op 15 december in 1675 in Delft.
Toen Johannes stierf hadden zijn schilderijen nog weinig waarde. Zijn schilderijen brachten toen evenveel op als een jurk of een kostuum in die tijd. Hij liet na zijn dood maar 30 tot 40 schilderijen na.
Uiteindelijk is hij gestorven in grote armoede en heeft zijn vrouw zijn schilderijen en andere bezittingen moeten verkopen.
Johannes Vermeer

Melk meisje
Johannes Vermeer
Beschrijving.
Rustig en geconcentreerd giet een vrouw melk in een kom. Met haar linkerhand ondersteunt zij de kan. Om haar heen zijn allerlei huishoudelijke zaken afgebeeld: op de tafel ligt een mand met brood en een kom, de vrouw heeft een kan vast, links boven hangt een mand met een koperen emmertje. Om goed licht op haar werk te hebben staat de vrouw voor het raam. Het door het venster vallende licht van de zon verlicht het blauw en geel van haar kledij en het bruin van de broden. Maar het licht valt ook op haar handen. Vermeer had zeer veel oog voor detail. Hij besteedde aandacht aan een spijkertje hoog op de witte muur en aan het licht dat door een gebarsten ruitje schijnt. De vrouw is een dienstmeisje, zeker geen chique dame. Zij draagt een eenvoudige jurk. De blauwe boven rok is omgeslagen. Haar mouwen zijn omgeslagen. De mouwen zijn een beetje groen geworden. Op haar hoofd draagt de keukenmeid een gesteven kapje.
* Compositie
Er zijn 3 loodrecht op elkaar geplaatste vlakken. De tafel staat loodrecht op de achterwand en de zijwand. Het schilderij is realistisch. Er is veel spel met licht en schaduw in dit schilderij. Het licht valt links door het raam op de vrouw haar armen. Er is veel schaduw aanwezig zoals bij het koperen mandje. Zelf bij de spijkers is er een schaduw aanwezig. Hij portretteerde haar vanuit een laag standpunt.
* kleur
De samenstelling van de kleuren veroorzaken een natuurlijke schoonheid. Het schilderij is in waarden van blauwgroen opgebouwd. Het is een redelijk donker schilderij. Wat opvalt is het gele bovenstuk van het kleed tussen de andere donkere kleuren (blauw, groen). Er zijn ook nog lichtere kleuren zoals de lichtinvallen, het raam en het rechterdeel van de achterwand.
* Stijl
Het is zeer realistisch geschilderd. Het gezicht en het lichaam van de vrouw, de mand,… Vermeer had zeer veel oog voor detail. Dit kun je zien aan het brood dat wat korrelig wordt voorgesteld en aan de nagels op de muur. De vorm staat hier in dienst van de inhoud. De verftoets is strak en alles is zeer herkenbaar.