Piet Mondriaan
Hij is geboren op 7 maart in 1872 in Amersfoort. In de tijd dat Mondriaan werd geboren, de 19e eeuw dus, was er niet een bepaalde stijl. Ze wilden wel weer oudere stijlen oppakken, dat werd dus ook wel historiserende vormgeving genoemd. Hij overleed op 1 februari 1944 in New York, hij was namelijk heel vaak in het buitenland. Behalve dat hij kunstschilder was, was hij ook nog kunsttheoreticus. Hij schilderde met veel verschillende stijlen. Bijvoorbeeld het impressionisme, maar ook schilderde hij nog met expressionisme, en het kubisme wat erg duidelijk te zien is in veel van zijn schilderijen en ook nog het neoplasticisme.
Piet Mondriaan is vooral bekend om zijn schilderijen met de horizontale en verticale rechte zwarte lijnen, en de kleuren rood, geel en blauw. Hiernaast zie je daar een voorbeeld van. Ik heb ook gekozen om deze stijl in mijn schilderij te verwerken. Ik vind het namelijk best bijzonder. Niet dat ik het heel mooi vind, want het is best simpel. Maar je ziet het toch geen een andere schilder doen.
Piet Mondriaan heeft veel abstract geschilderd. Dat betekent het niet helemaal realistisch is. Het is dus een beetje richting fantasie. Dat is ook te zien op het schilderij hiernaast ‘Bomen aan het Gein bij opkomende maan’. Ik vind zijn schilderijen best mooi. Vooral zijn landschappen vind ik indrukwekkend. Juist omdat hij het zo apart schildert.
Hij heeft ook een eigen kunsttheorie ontwikkeld, die noemde hij de Nieuwe Beelding of Neoplasticisme. In de tijd dat Piet Mondriaan schilderde, was Parijs de echte schilders stad. Daar was hij dus naar toe gegaan en heeft daar veel deelgenomen aan internationale tentoonstellingen.


Blauw,rood,witte vlakken
Piet Mondriaan
1. Wat is er allemaal op de afbeelding te zien van links naar rechts?
Er is één rood, geel en blauw vak te zien. Voor de rest zijn er vijf witte vakken. De vakken zijn van elkaar afgeschermd door middel van zwarte lijnen. Het is een non-figuratief schilderij.
2. Wie is de maken/ontwerper?
De maker van dit schilderij is Piet Mondriaan. Hij leefde van 1872 tot 1944. Hij was een beroemde kunstenaar, dat kwam vooral door zijn opvallende manier van kunst. In zijn tijd als kunstenaar hebben verschillende mensen invloed op hem gehad, dit waren zijn vader, oom en latere werkgroep.
3. Wanneer is het tot stand gekomen, kun je het in een bepaalde historische stijl plaatsen.
Het schilderij is gemaakt in 1927. Er is niet een bepaalde historische stijl waarin hij schilderde.
4. Wat is de techniek?
Als materiaal gebruikte Mondriaan verf op een doek. Om alle vlakken zo goed strak te krijgen plakte hij stukken tape op zijn doek om zo stukken van elkaar aft e scheiden.
5. Welke aspecten?
Vormaspecten: het schilderij is verdeeld in vlakken die elk van elkaar verschillen van vorm. Er zijn vijf kleuren gebruikt: wit, zwart, rood, blauw en geel.
Beeldaspecten: Mondriaan heeft het rode, gele en blauwe vlak aan de buitenkant geschilderd.
6. Wat heeft de nadruk?
Wat opvalt in dit kunstwerk zijn het rode, blauwe en gele vlak, omdat deze kleuren verschillen van het wit en zwart dat overheerst op dit schilderij.
7. Wat is de bedoeling/inhoud?
Ik denk dat Mondriaan ons zelf wil laten nadenken of laten fantaseren over wat dit kunstwerk moet voorstellen. Het is namelijk erg non-figuratief. Het beeld dat iemand ziet van dit kunstwerk kan erg verschillen. Zelf vind ik het op een print van een servies lijken.